Wat voor content heb ik nodig om van online recruitment een succes te maken?

Wat voor content heb ik nodig om van online recruitment een succes te maken?

17.08.2020 0 Door admin

Gastblog door Bloeise.nl
Het zwaartepunt van recruitment komt al jaren meer en meer online te liggen. Kandidaten zoeken via diverse online kanalen naar mogelijke werkgevers en je krijgt ze vaak niet eens meer te spreken voordat ze al een mening of oordeel over jouw bedrijf als werkgever hebben gevormd. De coronacrisis heeft dat proces alleen maar versneld. Reden genoeg dus voor ieder bedrijf om serieus werk te maken van online content ten behoeve van je recruitment. Maar aan wat voor content moet je dan denken?

1. Vacaturetekst

Als je een vacature hebt, zet je een vacaturetekst op je website. Logisch, toch? Wat wellicht minder logisch is, maar wat zeker warm aanbevolen is, is om die vacaturetekst altijd op je website te houden. Wellicht niet voor een specifieke functie, maar wel als oproep voor goede kandidaten om contact op te nemen en een open sollicitatie te sturen, ook als je even geen plekje vrij hebt.

De reden hiervan is drieledig. Allereerst wil je aan kandidaten duidelijk maken dat je openstaat voor het aannemen van talent. Je kunt dat ook gewoon openlijk benoemen in je vacaturetekst. Zeg dat ondanks dat je wellicht geen positie vacant hebt staan, je altijd in gesprek wilt met geschikte werkzoekenden. Ten tweede maak je je website (en dus bedrijf) überhaupt vindbaar voor kandidaten als je iets over vacatures op je website hebt staan. Ze zullen je bedrijf wellicht niet eens vinden als je hier met geen woord over rept. En tot slot: hoe blij ben je als je per toeval tegen de ideale kandidaat aanloopt? Zou je die dan afzeggen omdat je geen vacature hebt, of zou je een stage of andere oplossing willen regelen zodat je dat ene grote talent tóch voor jouw bedrijf kunt winnen? Juist.

Tip voor de pro: bied bij je vacature-pagina ook direct een houd-me-op-de-hoogte-knop aan, waarmee kandidaten notificaties per mail kunnen ontvangen als een bepaalde positie vacant komt (en waarmee jij contactgegevens kunt verzamelen). Denk wel aan de AVG-richtlijnen!

2. Missie statement

Veel bedrijven doen het niet, vooral webshops vergeten het: je missie statement. Met zo’n statement richt je één pagina op je website specifiek in om uit te leggen wie je bent, waarom je bestaat en wat je toevoegt aan de wereld. Wanneer de economie goed draait, hebben kandidaten vaak de bedrijven voor het uitkiezen. Ze kiezen voor bedrijven waar ze in geloven. Zo’n missie statement helpt daar enorm bij en moet je dus permanent op je site hebben staan. Prominent, welteverstaan.

3. Social kanalen

Dat missie statement geef je vorm door inspirerende story’s en andere uitingen op social kanalen. LinkedIn, Facebook, Twitter, Instagram, tegenwoordig ook TikTok; een beetje bedrijf is overal actief. Let op dat dit bijna een dagtaak is, dus als je hier serieus mee aan de slag wilt, zul je iemand moeten aanstellen als online/social marketeer.

4. Website als geheel

En dan de belangrijkste: de ‘rest’ van je website zal écht qua look & feel moeten aansluiten bij je missie statement en je social uitingen. Als je vacaturetekst ontzettend inspirerend is, net als je missie statement, maar de rest van je website bestaat uit gortdroge teksten, val je door de mand. Probeer dus overal dezelfde tone of voice aan te slaan en je missie statement ook echt voelbaar te maken in alles wat je communiceert. Een bedrijf dat dit goed doet, is bijvoorbeeld Coolblue.

Goede online recruitment begint dus altijd met kwalitatief goede online content. Akkoord, het maken van die content is niet voor iedereen weggelegd. Des te meer reden dus om je erin te verdiepen, of iemand aan te nemen die het tot in de puntjes beheerst. Doe je het niet, dan zul je jaar in, jaar uit achter het net vissen.

Vol aan de slag met online recruitment? Download alle tips in het gratis e-book Gevonden! 43 online recruitment tips voor website, content en social media.