SOLLICITATIETIPS: HET GESPREK

18.09.2020 0 Door admin

Je hebt je sollicitatiebrief geaced – of er waren gewoon te weinig andere sollicitanten – en daar zit je dan. Trillend te roeren in een kop koffie, wachtend op de eerste vraag. Hoe maak je de beste indruk? 8 tips van iemand die meer dan 100 keer aan de andere kant van de tafel heeft gezeten.

#1 Geef een goede hand

Ja cliché, maar damn wat doen veel mensen dit slecht! De eerste indruk is wellicht belangrijker dan alles wat je daarna gaat zeggen. Een slap handje en geen oogcontact? Er gaat al een dikke rode streep door je cv in mijn gedachten. Alles dat je daarna zegt, maakt minder indruk. Ook te lang een hand geven is een no-go, trouwens. Ik zal de sollicitant die zo’n lange (ik denk een minuut), stevige hand gaf dat ik bijna de slappe lach kreeg nooit vergeten. Maar dat is in dit geval geen positieve herinnering.

Op dit moment mogen we elkaar nog geen hand geven. Daarom is oogcontact nu nóg belangrijker. Mogen we wel weer handen schudden als begroeting? Vergeet dan niet om een goede hand te geven!

#2 Neem een actieve en open houding aan

Ga rustig zitten, glimlach, en neem actief deel aan het gesprek. Ga dus niet achterover geleund hangen en zet je tas niet op schoot (true story!). Dat komt over alsof je er niet echt veel zin in hebt. Ook belangrijk: gebruik af en toe je handen. Daarmee laat je zien wat je belangrijk vindt en laat je wat van je passie doorschemeren.

#3 Maak je punt

Ja, je bent wat zenuwachtig. En ja, je komt daardoor misschien wat minder strak uit je woorden. Das geen probleem. Wat wel een probleem is – en bloedirritant voor interviewers die van gesprek naar gesprek sjezen en überhaupt moeite hebben om te herinneren wie jij bent – is de draad kwijtraken. Sollicitanten die een verhaal beginnen met “Ik ben ontzettend goed met cijfers” en eindigen met “Taal is echt mijn ding”. Of nog erger, sollicitanten die zo lang van stof zijn dat ze zelf niet eens meer weten wat de gestelde vraag nou ook alweer was. Ken je jezelf en weet je dat je nogal lang en wollig van stof bent? Oefen dit door jezelf een aantal vragen te stellen en hier kort en bondig op te antwoorden. Hardop!

#4 Geef een duidelijk en eerlijk antwoord

Probeer niet politiek correct te doen door overal omheen te draaien. Vreselijk, die kontendraaiers. Of van die mensen die altijd “ja maar, nee maar” antwoorden. Je mag af en toe best nuanceren, maar draaf niet door. Zo lang ze niet op zoek zijn naar zemelaars, zoeken ze iemand met wat daadkracht in de kont. Als iemand vraagt: wat is jouw zwakte? Antwoord dan niet door het cliché “perfectionisme” in je voordeel te laten werken. Niet eerlijk, en onduidelijk: waar heb je echt moeite mee?

#5 Bereid je pitch voor

“Vertel eens iets over jezelf” is waarschijnlijk de meest gestelde vraag tijdens sollicitaties. Lekker makkelijk voor de interviewer – geef ik ruiterlijk toe. Hoef je niet van te voren nog een keer die motivatiebrief en cv door (dat komt als het goed is wel terug in de pitch) en je kunt beginnen door even lekker achterover te leunen. Wanneer je geboeid raakt, haak je in en vraag je de sollicitant meer te vertellen. Helaas gebeurt dit niet altijd: een opsomming van de basisschool, het blijven zitten op de middelbare school en de drie verschillende pogingen wat betreft studiekeuze boeit niet echt. Tuurlijk, je studie is belangrijk, maar vertel ook iets persoonlijks. Van welk vak werd jij wild (connect dit met de baan), wat heb je naast je studie gedaan en wat heb je daarvan geleerd (wederom: waarom is dit nuttig voor de baan)?

#6 Benadruk wat je voor het bedrijf kunt betekenen

Het is heel simpel: een bedrijf wil jou aannemen zodat je ze kunt helpen om geld te verdienen. Of in ieder geval om hun doelen te bereiken. Tuurlijk, persoonlijke ontwikkeling, coaching, opleidingstrajecten: allemaal belangrijk als je eenmaal een gewaardeerde werknemer bent waarin ze willen investeren. Dat ben je op dit moment nog niet. Praat dus niet teveel over dat je je zo graag wilt ontwikkelen in vage termen – dit klinkt namelijk alsof je nu nog niets kunt en het vooral een hip woord vindt. Praat wel concreet over de nuttige, werkgerelateerde kwaliteiten die je wilt ontwikkelen.

#7 De term ‘goed voor op mijn cv’ is uit den boze

Zo mevrouwtje, dus jij komt hier om aan je cv te werken? Geloof me, er zijn sollicitanten die met een stalen gezicht verkondigen dat ze dit een leuke job lijkt om aan hun cv te werken. Pardon? Als je nu al bezig bent met je volgende baan (waar heb je anders dat cv voor nodig?) kom je niet al te sympathiek over.

#8 Bereid je goed voor

Aii, het aantal keren dat ik ben gevraagd of ik tevreden ben met mijn werk (het is mijn bedrijf, denk je dat ik het zou zeggen als het niet zo was?) zijn niet meer op twee handen te tellen. Voorbereidingstip nummer 1: Weet wie er tegenover je zit. Zoek deze mensen op de corporate site en stel nuttige vragen. “Ik zag dat je aan project X hebt gewerkt, kun je me vertellen hoe je dit hebt ervaren?” Voorbereidingstip 2: Lees je in over het bedrijf! Mensen die aankomen en vertellen dat ze dolgraag advocaat willen worden en beteuterd kijken als ze erachter komen dat dát bij ons niet kan: om te janken. Ik word dan redelijk boos, waarom verdoe je onze kostbare tijd als je niet eens de moeite hebt genomen om onze site door te lezen?

Dit artikel is geschreven door Business & Bubbles: https://business-bubbles.com/nl/